Friplats-ansökan
Vi vill ge alla barn chansen att åka på sommarläger!
För dig som inte själv har möjlighet att finansiera en lägerplats, finns möjligheten att ansöka om en friplats. Det betyder att du får lägeravgiften helt eller delvis reducerad. Denna unika möjlighet kan vi erbjuda tack vare stöd från fonder och bidragsgivare. Ansökningarna behandlas konfidentiellt, lägerdeltagarna vet inte vem som kommit på friplats och ledarna får endast veta det i samband med ev. föräldrakontakt.
Sparreviken har drivit läger i över 80 år och är en fantastisk naturupplevelse med skog, hav och roliga aktiviteter. En perfekt för barn och ungdomar att spendera en del av sitt sommarlov på! De flesta som söker sig hit är barn med föräldrar som kan betala, ganska höga avgifter, för en lägerplats. Tyvärr kan inte alla föräldrar det utan många barn får gå i stan hela långa sommaren. Detta vill vi ändra på och söker därför pengar från olika fonder och stiftelser för att själva kunna finansiera platser till behövande barn och ungdomar.
Information om friplatser
Vi vill helst att ansökan görs av en tjänsteman, men du kan ansöka om en friplats till ett barn både som målsman och som tjänsteman. Om en ansökan görs av en tjänsteman ger det oss en extra försäkran om att våra friplatser kommer till rätt barn. Ansökningarna behandlas konfidentiellt, lägerdeltagarna vet inte vem som kommit på friplats. Observera att din ansökan inte garanterar dig någon friplats utan bedöms av Sparreviken. Ansökningarna behandlas löpande. Det går inte heller att boka en plats på läger och samtidigt söka friplats, endast ett av alternativen är möjligt. Det går bra att ansöka om Friplats för mer än ett barn per familj.
De ledare som arbetar på våra läger är ca 18-25 år, jobbar helt ideellt utan lön och har en härlig inställning till barn och ungdomar. Mot denna bakgrund har vi lite begränsningar på vilka barn vi kan ta emot, för att det ska bli bra för både ledare och barngrupperna.
- Det är viktigt att barnet själv vill komma på läger. För att vistelsen och hos oss ska bli bra och värdefull är det avgörande att barnet själv vill komma till oss.
- Barnet behöver ha den nivån av självständighet som krävs för ett läger. Även om ledare finns och stöttar alla barn, så behöver man exempelvis kunna följa instruktioner såsom ”till nästa samling behöver du ha på dig regnkläder och ta med en mugg” och klara av/vara motiverad att sova borta utan föräldrar/familjehem.
- Barnet behöver funka och trivas i grupp. På Sparreviken lever man tätt ihop med varandra och har aktiviteter från morgon till kväll i grupp. Det finns ont om utrymme för egentid, och det ställs höga krav på förmåga att agera respektfullt gentemot varandra. Även om ledarna har ansvar för barnen, behöver deltagarna också kunna bidra till en trygg miljö. Vi kan ej tillgodose behov av assistent/en-till-en-vuxenstöd.
Kamratskap och god sammanhållning är något som hör Sparreviken till. Vi skapar en speciell stämning på gården tillsammans, för många är främsta anledningen till att de återvänder år efter år som deltagare och ledare. För att lägret skall fungera, hjälps vi åt med en del vardagliga sysslor, som t ex att ”sleven” hjälper till vid måltiderna. Alla kommer att vara ”slev” åtminstone ett par gånger. Städning måste vi alla hjälpa till med, så att det fungerar både ute och inne.
Lägergården Sparreviken vill skapa trygga mötesplatser för alla barn, ungdomar och ledare som kommer till oss. Verksamheten vilar på en värdegrund där alla människors lika värde respekteras, oavsett könsidentitet, religion, etnicitet, sexualitet, funktionalitet, ålder, ekonomiska förutsättningar eller dylikt. Vår grundsyn är att alla människor vill känna tillhörighet och samhörighet. Det är därför viktigt att även du som deltagare bidrar och tar ansvar för detta när du vistas på gården. Ledarna har givetvis ett yttersta ansvar att främja en positiv gruppdynamik och vid behov sätta gränser eller involvera vårdnadshavare.
Tillsammans skapar vi ett Sparreviken där vi alla får uppskattas och respekteras, precis som vi är.
Barnet behöver vara mellan 9-11 år (Lilla sommarlägret) eller 12-14 år (Stora sommarlägret). I undantagsfall kan vi bevilja friplats på andra läger i vårt utbud.
Du som söker ska i första hand vara en kontakt som kan garantera att friplatsen går till en behövande barn/ungdom. Det kan exempelvis vara socialsekreterare, lärare, skolsköterska, diakon eller liknande. Du som målsman kan även själv ansöka för ditt barn, men var gärna extra noga med att förklara behovet.
OBS! Du kan inte ansöka om en friplats och samtidigt själv anmäla barnet till en lägerplats. Prata med målsman och barn om intresse finns för lägret. Barnet måste själv vilja åka på läger.
Platserna tillsätts löpande. Alla som får en friplats på våra läger blir medlemmar i KFUM Sparrevikens medlemsförening.