Konfirmationsläger
Vill Du uppleva ett konfirmationsläger med segling, paddling, musik och skapande verksamhet?
Förutom konfirmandundervisningen innehåller vårt konfirmationsläger en massa andra aktiviteter såsom friluftsliv, drama, musik, temadagar, lekar, tävlingar mm. Alla konfirmander får också välja en av aktiviteterna segling, kanot eller kajak.
Målet med konfirmandarbetet på Sparreviken är att konfirmander och ledare tillsammans delar ett stycke livsväg. Vi får både uppleva och reflektera kring vad kristen tro kan vara i oss själva, i den tid vi lever och på den plats vi befinner oss. Vi ägnar också en del tid till livsfrågor, kärlek, könsroller, genusfrågor och könsidentiteter.
Vi följer ”Svenska Kyrkans riktlinjer för konfirmandarbete”. Konfirmandarbetet integreras på ett naturligt sätt med Sparrevikens engagemang för friluftsliv i skog, mark och till havs.
Vi önskar, att varje konfirmand ska känna Sparreviken som en växtplats. Här får vi tillsammans i samtal med våra präster – och med hjälp av de olika ledarnas kunskaper i drama, musik, sång, lek, segling, kanoting och mycket annat – utvecklas men samtidigt vara just den vi är i både kropp och själ.
Vårt läger har plats för 48 konfirmander.
Efter ett sent avhopp finns en ledig plats på Konfirmationslägret 2023!
Är du intresserad?
Mejla malin.hjort@sparreviken.se eller ring 0522-291 96. Först till kvarn!
2023
Datum: 18 juni–15 juli
Ålder: För dig som är eller ska fylla 15 år
Pris: 16 500 kr
Platser: 48 st
Kostnaden för en plats på konfirmationslägret är egentligen ca 25 000 kr per deltagare, men priset reduceras genom lägerbidrag från din hemförsamling i Svenska Kyrkan.
Tipsa andra om det här lägret
Sagt om konfirmationslägret
Klicka på rubrikerna nedan för mer information
Som lägerdeltagare för allra första gången kan det vara lite nervöst att åka hemifrån (för att inte tala om hur nervöst det är för föräldrarna). Kanske vet du inte alls hur det ser ut på Sparreviken eller så känner du inte någon sen innan. Men både du och dina föräldrar kan vara lugna med att vi har över 75 års erfarenhet av att bedriva läger och att våra duktiga ledare kommer ta väl hand om dig.
Här finns också lite praktisk info som är bra att läsa igenom innan det är dags för läger. Undrar ni något mer är ni varmt välkomna att höra av er till Sparreviken.
Boende
På de flesta läger bor man i en stuga med mellan 8 och 12 sängar tillsammans med de andra deltagarna på samma läger. I varje stuga finns det mindre rum där stugledarna bor. Stugledarnas uppgift är att ha nära kontakt med barnen/ungdomarna och se till att de trivs på lägret.
I varje stuga finns våningssängar, ett skåp till varje deltagare och ett bord så att man kan umgås med sina stugkompisar i stugan. Varje deltagare tar själva med sig lakan för att bädda sin säng med.
Måltider
Varje dag serveras det frukost, lunch, fika, middag och kvällsfika. Frukost, lunch & middag serveras i vår matsal där vi får plats med alla lägerdeltagare samtidigt. På Sparreviken serverar vårt kök vällagad mat och en del av måltiderna är vegetariska.
Fika serveras under passen, så platsen kan variera väldigt, och kvällsfika serveras under lugna förhållanden i stugan där det tillsammans med dina stugkompisar och stugledare erbjuds en stund för prat om dagen, bokläsning och annat.
Är du i behov av specialkost är det viktigt att du meddelar det till Sparreviken när du anmäler dig.
Tvätt
Du som är på ett längre läger (2-4 veckor), har möjlighet att få dina underkläder tvättade 1 gång/vecka på Sparreviken. Kom då ihåg att packa ner en tvättpåse.
Markan
I Sparrevikens kiosk, Markan, kan man köpa godis, glass, läsk, vykort, frimärken, Sparrevikströjor med mera. Varje deltagares föräldrar lämnar vid incheckning en maxsumma på hur mycket deltagaren får handla för och vid varje köptillfälle noteras detta. Summan betalas sedan vid utcheckning på lägret, via swish eller kontant. Markan har öppet 1-2 gånger i veckan.
Försäkring
På Sparreviken är var konfirmand olycksfallsförsäkrad, men det omfattar inte personlig egendom. Lämna alla dyrbara prylar hemma! Tänk på att du själv ansvarar för dina grejer. Sparreviken kan inte ta ansvar för om något går sönder eller försvinner.
Tag gärna med en lista på vad du har med dig till Sparreviken, så är det lättare att få med sig allt hem igen. Kläderna bör vara märkta för att vi lättare ska hitta, om du glömmer något. Vi har mycket begränsad möjlighet att leta efter kvarglömda plagg under sommaren. Vi sparar alla förfrågningar till sommarens slut och kollar vid ett tillfälle. Ni är dock välkomna ut att själva leta om det är något ni saknar. Under tidig höst skänker vi kvarglömda kläder till klädinsamling. Tänk på att kläderna slits mycket hårt och att vi inte kan ta ansvar för detta.
- Sängkläder
- Pyjamas
- Toalettartiklar (samt shampoo och tvål för saltvatten)
- Handduk och badhandduk
- Bekväma och slittåliga kläder
- Regnställ
- Stövlar
- Mössa och vantar
- Skor; stövlar, sandaler och knytskor för tex klätterbana och lek
- Badkläder
- Strumpor och underkläder för många ombyten
- Sovsäck och liggunderlag för hajk
- Ryggsäck att packa i för hajk
- Bestick, 2 djupa plasttallrikar och plastmugg
- Myggstift
- Solskydd
- Hänglås
Om du har, ta med
- Extraglasögon om du har kontaktlinser
- Mediciner
Konfirmationslägret
- Kyrkogångsbok (Tankebok)
- Vit t-shirt
- Anteckningsblock & pennor
- Klädnypor
- Tvättpåse
Ta gärna med
Ficklampa, fiskeredskap, bok, kramdjur (dock ej levande), kompass, kamera, gitarr eller annat musikinstrument.
Lämna hemma
Allt elektroniskt. Bärbar stereo, laptop, surfplatta, kniv, gameboy och liknande spel samt mobiltelefon och högtalare, etc.
Äntligen är det dags! En del av er har aldrig varit här, andra tjugoelva gånger. Ni är alla lika välkomna och vi på Sparreviken har sett fram emot denna dag så länge nu. Det är pirrigt och förväntansfullt. Om du inte har möjligheten att bli skjutsad i bil till Sparreviken går det bra att åka buss/tåg till Ljungskile station. Maila info@sparreviken.se tid för ankomst. På plats kommer då att finnas sommarledare med Sparrevikströjor som kör dig till lägergården. Många av våra sommarledare har också varit deltagare och upplevt det ni upplever första dagen på lägret. De finns där för att hjälpa er, svara på frågor och få er att känna er bekväma.
När ni rullar in till Sparreviken möts ni av våra ledare som jobbar på Sparreviken under lägret. I receptionen får du checka in och lämna in eventuella värdesaker, som vi då låser in. Förhoppningsvis har din stugledare nu hittat dig och följer då med dig till din stuga, visar var du ska bo och presenterar dig för dina stugkompisar. Du kommer nu att få mer informationen och nu är det dags för de föräldrarna som är kvar att åka hem. Nu är lägret igång!
Det finns inte riktigt några vanliga dagar på Sparreviken. Vi erbjuder en mängd olika aktiviteter och varierar innehållet i dagarna väldigt mycket. Ett som är säkert är att ni inte behöver tänka på det och att ledarna kommer ta hand om det där!
De kommer väcka er och se till så att ni lägger er i tid. Vi har en lägerklocka som vi ringer i så fort det är dags för mat, ny aktivitet eller annan information. På Sparreviken vill vi att deltagarna lämnar den stressen hemma och låter sig själva leva i nuet. Allt det där kommer ni att komma in i under lägrets gång.
En av Sparrevikens främsta byggstenar och stoltheter är våra ledare. Varje sommar kommer ca 100 st unga vuxna ledare till Sparreviken för att driva våra sommarläger. Då alla våra ledare är ideella är de inte här för pengarna, utan för att de ser detta som ett värdefullt och roligt uppdrag. Många av våra ledare har varit det i många år, och har även varit lägerdeltagare på Sparreviken och vet därför hur det är att vara lägerdeltagare. Våra ledare är inte utbildade pedagoger, läkare eller psykologer, men oerhört ambitiösa, engagerade och ansvarstagande. Vårt ledargäng är en härlig mix av ursprung, intressen, ålder, personligheter, könsidentiteter etc. som tillsammans brinner för Sparreviken och att skapa oförglömliga läger för våra deltagare. Alla ledare går innan lägren börjar utbildningar i ledarskap, grupprocesser, HLR & Första Hjälpen, ledarroller, brandgenomgångar etc.
Varje läger har 2 st “Programmisar” anställda av Sparreviken för att ansvara för ledarna, deltagarna och lägret. Dessa backas i sin tur upp den heltidsanställda personalen på Sparreviken.
”Ledarna har varit mycket bra och hjälpsamma. Jag kände mig trygg med dem”
– Lägerdeltagare 2017
”De är alla så vänliga, lyhörda, passionerade med det de gör och man märker att de vill detta. Mina stugledare tycker jag personligen var de bästa av alla här!”
– Lägerdeltagare 2017
Då deltagarna inte har personliga mobiltelefoner med sig på våra läger går det bra för anhöriga att ringa till oss om ni vill komma i kontakt med lägerdeltagaren. Vårt telefonnummer är 0522-29196. Då lägret är i full gång med andra aktiviteter kommer ni oftast få informationen att ni får lämna ett meddelande, så ringer lägerdeltagaren upp så fort den har möjlighet (vilket ibland kan dröja längre än föräldern önskar).
Ibland är vi ute på hajk och då kan det dröja ett par dagar. När deltagaren vill ringa hem får den låna vår telefon på kontoret att ringa ifrån. Vi uppmanar att inte höras av alltför ofta då vi har erfarenhet av hemlängtan och att den oftast ökar om man ringer hela tiden.
Om något skulle hända på lägret som ni föräldrar behöver veta kontaktar vi er direkt! Här på lägret lever vi väldigt nära varandra och eventuella problem måste redas ut på en gång för att inte växa och bli onödigt stora. Vi backar inte för att reda ut konflikter och ni föräldrar får givetvis veta så snart som möjligt om något hänt kring ert barn.
Om ert barn är ledset och vill ringa hem brukar stugledaren försöka hinna före med att ringa så att ni föräldrar först får veta vad som hänt och sen tillsammans med ledaren kan hjälpa ert barn på bästa sätt.