Lägergården Sparreviken
Lägergården Sparreviken ägs av föreningen KFUK-KFUM:s Lägergård Sparreviken, som i sin tur utgörs av ett drygt 20-tal föreningar och scoutkårer i Västra Götaland och Halland. Lägergården grundades av Torsten Billger (tidigare föreningssekreterare för KFUM Göteborg) hösten 1942 och hade sina första läger under sommaren -43.
En härlig vistelse
Kurs- och lägergården Sparreviken ligger där skog och hav möts vid en vik i Hakefjorden i Bohuslän. Sparreviken drivs inom KFUM som är en av Sveriges största ungdomsorganisationer med ca 60.000 medlemmar.
I över 150 år har KFUM , utifrån en ideologisk övertygelse, arbetat på många plan i samhället och över hela världen. Verksamheten på Sparreviken bygger på en målsättning som betonar alla människors lika värde, och där friluftsliv används som metod för personlig utveckling likaväl som social träning. Lägerskolor, uthyrning, personalutbildningar och olika kurser är något av det vi erbjuder.
Gården har 110 bäddar, segelbåtar, havskajaker, kanoter och säkerhetsbåtar. Inom området finns flera vackra lägerplatser, badstränder, fasta vindskydd mm. Vill du veta mer om vad vi har att erbjuda klicka dig vidare in under besökare & grupper, uthyrning, klassresa eller läger. Där finns uppgifter om aktiviteter och priser.
Sparrevikens metod
Friluftslivet är en av grundstenarna i Sparrevikens verksamhet. Friluftsliv är för oss ett enkelt och avspänt umgänge med naturen på dess egna villkor. Friluftsliv kan vara alltifrån utforskandet av de närmaste omgivningarna till strapatsrika expeditioner längre bort. Att leva på ett enkelt sätt och bo tillsammans i vindskydd eller stuga skapar en god gemenskap, svetsar samman deltagarna och är en viktig del av upplevelsen.
Att lära sig att ta aktivt ansvar för natur och miljö, likaväl som att få ökade kunskaper och insikter stärker vårt självförtroende och ökar möjligheterna till personlig utveckling.
Den lilla gruppen är inte fler än tolv personer eller så många som ryms runt en lägereld. En liten grupp ger utrymme för alla men ställer också krav på varje medlem att ta ett eget ansvar, och en möjlighet att fungera och förstå sin och andras roll i gruppgemenskapen.
Vi är angelägna om att nå alla barn och ungdomar oavsett ursprung och bakgrund. Vi har både barn och ledare från andra länder och vi har deltagare med fysiska eller psykiska funktionsskillnader. Vi vet, att vi alla har mycket att lära av varandra.
Vi ser lägren som en viktig social verksamhet som kan betyda starten på något nytt och livsavgörande för varje deltagare. Vi vill vara normsättare och förmedlare av positiva värderingar. Därför erbjuder vi en miljö fri från droger och missbruk och uppmuntrar till konfliktlösningar utan våld.