Best of Prärien

Best of Prärien är Sparrevikens äventyrsläger för 13-16-åringar. Vi bor ute i naturen och har ett schema fullspäckat med allt som hör Sparre-livet till! Teambuilding, maxade lekar, friluftsliv, diskussioner, bastu, gemenskap, temadag, häng med vänner och lugna stunder runt lägerelden. Som deltagare på Best of Prärien får du även fördjupa dig inom en temainriktning; kanot eller kajak.

BoP är Sparrevikens nyhet inför sommaren 2024 – vi kan lova att ni ej vill missa detta!

Datum: 11 – 20 juli 2024
Ålder: 13 – 16 år
Pris: 7000 kr
Platser: 24

Tipsa andra om det här lägret

Information om lägret

Som lägerdeltagare kan det vara lite nervöst att åka hemifrån (för att inte tala om hur nervöst det är för föräldrarna). Kanske vet du inte alls hur det ser ut på Sparreviken eller så känner du inte någon sen innan. Men både du och dina föräldrar kan vara lugna med att vi har över 80 års erfarenhet av att bedriva läger och att våra duktiga ledare kommer ta väl hand om dig. Klicka på rubrikerna nedan för mer information om lägret. Undrar ni något mer är ni varmt välkomna att höra av er till Sparreviken.

Dragspelsinnehåll

Tillsammans med era ledare kommer ni att bo i vårt camp på lägerplatsen Prärien! När ni anländer kommer era tältplatser att vara bestämda av ledarna.

Under lägertiden kommer ni också att vara ute på en eller ett par hajker, där vi sover iväg från campet på Prärien.

Under BOP lär ni er friluftslivets ädla konst & äventyr kommer på köpet!

På läger där deltagarna är äldre än 11 år vill vi dela på kompispar som åker på läger. Vi har haft läger under lång tid och märkt att den enskilde deltagaren får en bättre lägervistelse när den själv får uppleva och utvecklas under sin lägervistelse. Vi har också märkt att lägren blir bättre för hela deltagargruppen, grupperna kommer längre i sin grupp-process då de inte känner varandra sedan innan. Under lägervistelsen kommer man trots detta kunna träffa sina kompisar under de siestor vi har tre gånger om dagen och under den helgruppsaktivitet som oftast sker på kvällspasset.

Sparreviken har en egen brunn och under torra sommarmånader kan vatten ibland vara en bristvara. Av denna anledning brukar vi försöka hålla oss till att tvätta oss i havet och därför rekommenderar vi er att ta med tvål och schampo som fungerar i saltvatten.

Det finns inte riktigt några vanliga dagar på Sparreviken. Vi erbjuder en mängd olika aktiviteter och varierar innehållet i dagarna väldigt mycket. Ett som är säkert är att ni inte behöver tänka på det, ledarna tar hand om det där!

Ledarna kommer att väcka er och se till så att ni lägger er i tid. Vi har en lägerklocka som vi ringer i så fort det är dags för mat, ny aktivitet eller annan information. På Sparreviken vill vi att deltagarna lämnar stressen hemma och låter sig själva leva i nuet. 

En av Sparrevikens främsta byggstenar och stoltheter är våra ledare. Varje sommar kommer ca 100 st unga vuxna ledare till Sparreviken för att driva våra sommarläger. Då alla våra ledare är ideella är de inte här för pengarna, utan för att de ser detta som ett värdefullt och roligt uppdrag. Många av våra ledare har varit det i många år, och har även varit lägerdeltagare på Sparreviken. Våra ledare är inte utbildade pedagoger, läkare eller psykologer, men oerhört ambitiösa, engagerade och ansvarstagande. Vårt ledargäng är en härlig mix av ursprung, intressen, ålder, personligheter, könsidentiteter etc som tillsammans brinner för Sparreviken och att skapa oförglömliga läger för våra deltagare. Alla ledare går innan lägren börjar utbildningar i ledarskap, grupprocesser, första hjälpen, normkritik, barnskydd, säkerhetsplanering etc.

Varje läger har 2 st “Programmisar” anställda av Sparreviken för att ansvara för ledarna, deltagarna och lägret. Dessa backas i sin tur upp den heltidsanställda personalen på Sparreviken.

”Ledarna har varit mycket bra och hjälpsamma. Jag kände mig trygg med dem”
– Lägerdeltagare 2017

”De är alla så vänliga, lyhörda, passionerade med det de gör och man märker att de vill detta. Mina stugledare tycker jag personligen var de bästa av alla här!”
– Lägerdeltagare 2017

Måltider

Varje dag serveras det frukost, lunch, fika, middag och kvällsfika. Frukost & kvällsfika äter vi utomhus i vårt camp, lunch & middag serveras i Sparrevikens matsal där vi får plats med alla lägerdeltagare samtidigt. På Sparreviken serverar vårt kök vällagad mat och en del av måltiderna är vegetariska. Fika serveras under passen, så platsen kan variera väldigt.

Är du i behov av specialkost är det viktigt att du meddelar det till Sparreviken när du anmäler dig.

Markan

I Sparrevikens kiosk, Markan, kan man köpa godis, glass, läsk, vykort, frimärken, Sparrevikströjor, kepsar med mera. Varje deltagares föräldrar lämnar vid incheckning en maxsumma på hur mycket deltagaren får handla för och vid varje köptillfälle noteras detta. Summan betalas sedan vid utcheckning på lägret, via Swish eller kort. Markan har öppet 1-2 gånger i veckan.

Försäkring

På Sparreviken är varje deltagare olycksfallsförsäkrad, men det omfattar inte personlig egendom. Lämna alla dyrbara prylar hemma! Tänk på att du själv ansvarar för dina grejer. Sparreviken kan inte ta ansvar för om något går sönder eller försvinner.

Sjukdom

Vid sjukdom behöver barnet åka hem från lägret, men är välkommen tillbaka när hen tillfrisknat. Symtom som föranleder hemskickning är exempelvis

 • kraftig diarré eller spya. Barnet kan komma tillbaka efter 48 timmars symtomfrihet. Observera att dessa regler gäller även om det bara skett en spya eller diarré.
 • hög feber. Barnet kan komma tillbaka efter 24 timmars symtomfrihet.
 • annan sjukdom med smittrisk, exempelvis halsfluss eller vattkoppor, eller låg feber med dåligt allmäntillstånd. Barnet kan komma tillbaka efter 24 timmars symtomfrihet.

Familjen behöver vara redo att hämta barnet på gården samma dag, eller senast dagen efter. Detta är av smittskyddsskäl – för att skydda både barn, ledare & personal från smitta. Det bedöms även vara bättre för barnet att få tillfriskna hemma i lugn miljö, än isolerad på gården.

Vid lindrig sjukdom, exempelvis förkylning eller huvudvärk, eller sjukdom utan smittorisk, exempelvis urinvägsinfektion eller borrelia, kan barnet vanligtvis vila upp sig på gården.

AVBOKNINGSVILLKOR

Anmälningsavgiften är 30% av lägeravgiften, detta får man ej tillbaka vid avbokning. Resten av avgiften faktureras under våren, i mars/april. Vid avbokning före 15 maj får man tillbaka dessa pengar. Vid senare avbokning krävs läkarintyg för återbetalning. Lägeravgiften återbetalas inte om barnet blir sjukt under lägervistelsen.

 • Pyjamas/sovkläder
 • Tandborste och tandkräm & hygienartiklar (gärna tvål och schampo för saltvatten)
 • Solskyddskräm
 • Eventuella personliga mediciner
 • Eventuella mensskydd
 • Eventuella linstillbehör och glasögon
 • Bekväma, oömma kläder – aktiviteterna på Sparreviken kan slita på kläderna (jeans, shorts, tröjor osv.)
 • Varma tröjor (en fleece är aldrig fel)
 • Strumpor och underkläder
 • Träningskläder
 • Ett kraftigt regnställ (jacka och byxor)
 • Badlakan och en liten handduk
 • Badkläder
 • Badshorts (gäller alla – behövs för paddling, räcker ej med bara bikini)
 • Skor: Bra skor att gå i, träningsskor, skor som kan vara i vatten (t.ex. crocs, flip flop, sandaler) samt stövlar/vattentäta kängor
 • Stor ryggsäck (hajkpackning för några dagar ska få plats i den)
 • Liten ryggsäck, som du kan ha till dagsutflykter
 • Plastmugg, djup plasttallrik, bestick
 • Sovsäck och liggunderlag
 • Ficklampa (gärna pannlampa)
 • Mössa och vantar
 • Raggsockor
 • Underställ
 • Solglasögon – gärna polariserande
 • Keps
 • Myggmedel
 • Vattenflaska

Najs att ha med, men inget måste:

 • Våtdräkt + våtskor
 • Flytväst
 • Sydväst
 • Vattentäta säckar för vattentät packning
 • Kamera + laddare
 • Sällskapsspel
 • Musikinstrument
 • Brevpapper & frimärken
 • Fiskeredskap

Packa själv så du vet vad du har med dig och vart det ligger. Gör gärna en lista med allt du har med dig, så du vet att du får med det tillbaka hem! Kläderna bör vara märkta för att vi lättare ska hitta, om du glömmer något. Vi har mycket begränsad möjlighet att leta efter kvarglömda plagg under sommaren. Vi sparar alla förfrågningar till sommarens slut och kollar vid ett tillfälle. Ni är dock välkomna ut att själva leta om det är något ni saknar. Under tidig höst skänker vi kvarglömda kläder till klädinsamling. Tänk på att kläderna slits mycket hårt och att vi inte kan ta ansvar för detta.

Lämna hemma

Allt elektroniskt. Mobil, surfplatta, gameboy, laptop och liknande.

Då deltagarna inte har personliga mobiltelefoner med sig på våra läger går det bra för anhöriga att ringa till oss om ni vill komma i kontakt med lägerdeltagaren. Vårt telefonnummer är 0522-29196. Eftersom lägret är fullspäckat med aktiviteter blir oftast svaret att deltagaren ringer upp så fort den har möjlighet (vilket ibland kan dröja längre än föräldern önskar).

Ibland är vi ute på hajk och då kan det dröja ett par dagar. När deltagaren vill ringa hem får den låna vår telefon på kontoret att ringa ifrån. Vi uppmanar att inte höras av alltför ofta då vi har erfarenhet av att hemlängtan oftast ökar om man ringer hem mycket.

Om något skulle hända på lägret som ni föräldrar behöver veta kontaktar vi er direkt!  Här på lägret lever vi väldigt nära varandra och eventuella problem måste redas ut på en gång för att inte växa och bli onödigt stora. Vi backar inte för att reda ut konflikter och ni föräldrar får givetvis veta så snart som möjligt om något hänt kring ert barn. 

Om ert barn är ledset och vill ringa hem brukar stugledaren försöka hinna före med att ringa så att ni föräldrar först får veta vad som hänt och sen tillsammans med ledaren kan hjälpa ert barn på bästa sätt.

Kamratskap och god sammanhållning är något som hör Sparreviken till. Vi skapar en speciell stämning på gården tillsammans, för många är främsta anledningen till att de återvänder år efter år som deltagare och ledare. För att lägret skall fungera, hjälps vi åt med en del vardagliga sysslor, som t ex att ”sleven” hjälper till vid måltiderna. Alla kommer att vara ”slev” åtminstone ett par gånger. Städning måste vi alla hjälpa till med, så att det fungerar både ute och inne.

Lägergården Sparreviken vill skapa trygga mötesplatser för alla barn, ungdomar och ledare som kommer till oss. Verksamheten vilar på en värdegrund där alla människors lika värde respekteras, oavsett könsidentitet, religion, etnicitet, sexualitet, funktionalitet, ålder, ekonomiska förutsättningar eller dylikt. Vår grundsyn är att alla människor vill känna tillhörighet och samhörighet. Det är därför viktigt att även du som deltagare bidrar och tar ansvar för detta när du vistas på gården. Ledarna har givetvis ett yttersta ansvar att främja en positiv gruppdynamik och vid behov sätta gränser eller involvera vårdnadshavare.

Tillsammans skapar vi ett Sparreviken där vi alla får uppskattas och respekteras, precis som vi är.